Visual Merchandising

 

 

Το Visual Merchandising είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος επαγγελματικός κλάδος που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ευρώπη αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα . Ο ανταγωνισμός μεταξύ των καταστημάτων λιανικής πώλησης αυξάνεται και η ανάγκη καλύτερης προβολής των προϊόντων γίνεται επιτακτική. Η εποχή της εικόνας είναι γεγονός , πλέον ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα
μέσω του διαδικτύου να βλέπει και να ενημερώνεται άμεσα για τις τάσεις και την μόδα καθιστώντας τον πιο απαιτητικό στην επιλογή του προϊόντος και του καταστήματος . Λόγω των media το εύρος των συγκρίσεων έχει γίνει μεγαλύτερο . Πλέον η εικόνα είναι το Α και το Ω για την επιτυχία ενός καταστήματος.

 

Στην σημερινή εποχή το Visual Merchandising συνήθως εφαρμόζεται σε χώρους λιανικής πώλησης και είναι το σημαντικότερο εργαλείο προώθησης ενός καταστήματος. Ασχολείται με οτιδήποτε βλέπει ο πελάτης από τον εσωτερικό χώρο μέχρι την βιτρίνα και κάθε σημείο προβολής που προϊόντος. Συνδυάζοντας την επαγγελματική στρατηγική και το design με σκοπό να προσελκύσει μεγαλύτερο εύρος πελατών, έχει ως στόχο να προβάλει την θετική εικόνα του προϊόντος και με την χρήση σχεδίων να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα διεγείρει τα συνθήματα και θα παρακινεί τον καταναλωτή σε αγορές αυξάνοντας το κέρδος της εταιρίας κάνοντας την πιο ανταγωνιστική.

 

Ο Visual Merchandiser οφείλει ναι είναι δημιουργικός και επιχειρηματικός αλλά παράλληλα να γνωρίζει τις τάσεις της εποχής και πως να τις εφαρμόζει αρμονικά στον εκάστοτε χώρο . Ξεκινώντας από την μελέτη και σχεδίαση του καταστήματος, πρέπει να δημιουργήσει ένα κατάλληλο περιβάλλον με ευχάριστους διαδρόμους και χώρους που θα προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα στον πελάτη εκμεταλλευόμενος κάθε σημείο του καταστήματος. Η επιλογή των χρωμάτων, ο φωτισμός ακόμα και η οσμή έχουν σημασία.

 

Ολοκληρώνοντας την πρόταση για την διαρρύθμιση του καταστήματος ασχολείται με την διαρκή ανανέωση της βιτρίνας, την οργάνωση των ραφιών και την τοποθέτηση των καινούργιων προϊόντων στο βέλτιστο σημείο προώθησής τους αλλά και την εναλλαγή της εποχιακής διακόσμησης κρατώντας και φρεσκάροντας διαρκώς το ενδιαφέρον των πελατών. Πρέπει πάντα να είναι σίγουρος πως ο πελάτης λαμβάνει τις καλύτερες πληροφορίες για το προϊόν τόσο από τις βιτρίνες όσο και από τους κύριους χώρους του καταστήματος. Ένας κακώς οργανωμένα χώρος μπορεί να δημιουργεί τα αντίθετα συναισθηματικά αποτελέσματα στον πελάτη. Ακόμα και αν το προϊόν είναι πολύ καλής ποιότητας μπορεί να χαθεί σε έναν χώρο που δεν θα του δώσει την δυνατότητα να αναδειχθεί. Ένας επαγγελματίας Visual Merchandiser μπορεί να προλάβει τυχόν λάθη και να προβάλει στο μέγιστο την προσωπικότητα της εταιρείας και του προϊόντος.

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ